Nahoru

Zákvas z kopřiv

Zákvas z kopřiv

28. srpen 2019

Každá rostlina potřebuje ke svému dobrému růstu a vývoji dostatek živin. Pokud k obohacení půdy o cenné živiny nechceme ničit svoje okolí, používáme jen přírodní cesty. Inspiraci hledáme v přírodě i u naších předků.

Zákvas z kopřiv

Anna Szotkowská

 

Každá rostlina potřebuje ke svému dobrému růstu a vývoji dostatek živin. Pokud k obohacení půdy o cenné živiny nechceme ničit svoje okolí, používáme jen přírodní cesty. Inspiraci hledáme v přírodě i u naších předků.

Jednou z možností, jak do půdy s již vzrostlými rostlinami rychle dostat živiny, je použití bylinného zákvasu neboli jíchy. Nejcennější bylinou používanou našími předky k tomuto účelu (v ČR) je kopřiva dvoudomá. Obsahuje velké množství dusíku a dalších látek prospěšných pro rostliny.

Kromě kopřivy můžeme použít i další rostliny. Já používám nejčastěji kostival lékařský (Symphytum officinale), který rostliným dodává draslík.

 

Postup:

  1. K výrobě zákvasu potřebujeme čerstvé kopřivy (obr 1), nádobu (ne kovovou, já používám plastové kýble, obr. 2), vodu a klacek na míchání.

 Obr. 1: Kopřivy

1

Obr 2: Plastová nádoba.

2

  1. Kopřivy natrháme do nádoby(obr. 3). Měly by se posekat na malé kousky. Ale já je dávám celé. Zákvas se hůře míchá, ale nemusím ho pak cedit. Listy se rozpadnou a stonky zůstanou v celku. Často také přidávám kostival (obr. 4).

Obr. 3: Natrhané kopřivy v nádobě..

3

Obr. 4: Kostival (Symphytum officinale)

4

  1. Nádobu s kopřivami zalijeme vodou (obr. 5). Nejlepší je voda z potoka, řeky, rybníku anebo dešťová voda.

 Obr. 5: Kopřivy zalijeme čistou nechlorovanou vodou.

5

Obr. 6: Kopřivy s vodou.

6

  1. Nádobu umístíme na místo, kde nebude vadit zápach.
  2. Zákvas jednou denně promícháme. Při kvašení vzniká pěna (obr. 7 a 8). K míchání nepoužíváme kov.

Obr. 7: Za va dny, přez zamícháním.

7

Obr. 8: Za va dny, po zamíchání.

 8

  Obr. 9: Za šest dnů.

a

  1. Proces zkvašení trvá jeden až dva týdny, záleží na teplotě. Když zákvas přestane pěnit, je hotovo
  2. Hotový zákvas smícháme 1:10 s vodou. Já ho nejdříve přeliju do malé konve (obr. 10). Odměřím 9 dcl  a naleju do velké 10-ti litrové konve. Tu pak doliju vodou do plna.

 

  1. Obr. 10
    10
  2. Na své zahradě používám toto vynikající organické hnojivo pro zeleninu. V práci ho používám pro balkónové květiny a tropické rostliny pěstované ve skleníku.

11

Zákvas používala i žena, která pracovala na stejném místě přede mnou. Naučila se to od své maminky.

17

Další využití:

Pro epifytické rostliny (obr. 20 – 25) zákvas ředím 1:20 s vodou, aplikuju postřikem.

 

Stejným způsobem používám ve skleníků při přemnožení některých škůdců. Ale ke kopřivám přidávám většinou vratič nebo pelyněk. Můžeme použít i další pelyňky np. pelyněk pravý (Artemisia absinthium), ale v místě kde žiju roste divoce jen pelyněk černobyl .

Na své zahradě postřik proti škůdcům nepoužívám, ani ten přírodní. Je tam dostatek hmyzích predátorů a parazitů. Proto se býložravý hmyz nepřemnoží. Je tam přírodní rovnováha.