Nahoru

Domácí zavináče

Domácí zavináče

16. září 2019

Cejn velký (Abramis brama)

Domácí zavináče

Připravil: Lenka Hauke, Petr Hauke, Josef Hauke

Hlavní ingredience: Cejn velký (Abramis brama)

Cejn velký (Abramis brama):

Velmi hojně rozšířená ryba z čeledi kaprovitých, u které není rybářským řádem stanovená minimální lovná délka. Cejn má vysoké zploštělé tělo. Běžné úlovky se pohybují v rozmezí 20-30 cm. Jedná se o původní druh, který se vyskytuje v rybnících, nádržích a přehradách a také v dolní části větších řek, které jsou podle toho nazývány cejnové pásmo. Mezi rybáři se jedná o rybu oblíbenou pro chutné maso a používá se většinou ke zpracování na zavináče, saláty či karbanátky. Pokud vám nevadí poměrně velké množství malých kostí, je to ryba vhodná i na gril nebo uzení.

Protože se již několik let věnujeme především o prázdninách rybolovu, zavítali jsme i letos do Brtné na Vysočině k oblíbené údolní nádrži Trnávka. Z předchozích let víme, že se zde cejn hojně vyskytuje, ale takové množství úlovků jako letos, jsme ještě neměli. Poté, co jsme rozdali či snědli před deset kusů těchto ryb (a to jsme brali pouze větší nad 38 cm), jsme si i přes to přivezli z týdenní dovolené pěkných 12 kousků.

A zde náš recept na naše domácí zavináče:zavinace