Víno domu přírody Pálavy
Limitovaná edice vína z vinic v ekologickém režimu v originální láhvi s autorským designem.
Víno k pálavské krajině neodmyslitelně patří. Vinice dnes pokrývají skoro pětinu rozlohy chráněné krajinné oblasti a utvářejí její ráz. Z hlediska biodiverzity a vlivu na zdejší přírodu se však přístupy jednotlivých vinařů liší. Najdeme zde vinice intenzivně obhospodařované, ale i takové, které jsou obdělávané citlivěji, kdy se hospodáři snaží negativní vliv zemědělství na přírodu minimalizovat a pracovat v úctě k ní i k okolní krajině.
Projekt Víno domu přírody Pálavy chce upozornit na vinaře, jejichž přístup k vinicím a vínu je ohleduplnější, než bývá zvykem – a na jejich příkladu ukázat, jak se lze vyrovnat s nejrůznějšími aspekty vinařství, které v kratším i dlouhodobém hledisku ovlivňují krajinu a přírodu.
Víno je vytvářeno v limitovaném počtu, lahvováno v originální láhvi s autorským designem a zakoupit jej můžete v obchodu Domu přírody Pálavy. Zisk z prodeje tohoto vína věnuje vinař po dohodě se Správou CHKO Pálava a Domem přírody Pálava na realizaci projektu pro pálavskou přírodu a krajinu, který je mu blízký.
![]() |
Víno č. 1ryzlink vlašský, 2023, Bavory, od Vinařství PlenérHrozny Ryzlinku vlašského vyrostly na svazích v obci Bavory, ve viniční trati Maliny. Ryzlink vlašský je pro oblast Pálavy typický. Spojení půdního podloží bohatého na vápenec a této odrůdy vytváří ve víně nezaměnitelné a jedinečné projevy ve vůni i chuti. Víno je spontánně kvašené, nefiltrované a minimálně sířené. Víno bylo vyrobeno v limitované edici 260 lahví. Plenér hospodaří na deseti hektarech vinic v ekologickém režimu. Do svých vinic vysazují stromy, keře, byliny a přemýšlí nad řádkami révy v širším kontextu tvorby krajiny. Za vinařstvím Plenér stojí vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Dominika je členkou spolku Mladí vinaři a zakladatelka iniciativy Pestrá vinice, která se snaží přinášet inspiraci pro vinaře a vinohradníky k budování pestrých vinic podporujících přirozenou biologickou ochranu v nich. „Pokud přijedete na Pálavu, ochutnejte vlašák. Dejte si jej od více vinařů hospodařících na svazích pálavských kopců. I když je každý vinař v přístupu tvorby svého vína originální, víno bude mít navzdory rozdílné technologii výroby jednotící linku. A právě to je projev místní půdy, mikroklimatu a jedinečných podmínek, které nám krajina Pálavy nabízí. Jsem hrdá na to, že tady můžu hospodařit. Je to velká zodpovědnost. Mým velkým přáním je, aby se zemědělské plochy kolem Pálavy, do kterých vinice patří, staly součástí krajiny, byly přirozeně pestré a takové, aby v nich bylo dobře nejen nám, ale i jiným živočichům, které k našemu žití, ale také k zemědělství tak moc potřebujeme.“ Dominika Černohorská |
Chcete se zapojit?
Víno domu přírody Pálavy vybírá Regionální muzeum v Mikulově spolu se Správou CHKO Pálava. Základní podmínkou jsou vinice v ekologickém režimu hospodaření a inspirující přístup k vinařství v kontextu ochrany přírody a krajiny.