Nahoru

Ochranáři postavili žabovody

Ochranáři postavili žabovody

March 23, 2016

Reportáž v Blanenském deníku o pomoci obojživelníkům.

Blanensko – Přicházející jaro a sluneční paprsky pomalu probouzejí z hlubokého zimního spánku žáby. Ty se hned vydávají za rozmnožováním, ale to pro ně může znamenat smrt. „Po probuzení žene žáby vnitřní instinkt k nejbližší stojaté vodě. Jenže nejkratší cesta často vede přes frekventovanou silnici, kde umírají pod koly aut," řekl Igor Forgáč z Domu přírody Moravského krasu.
Kolem silnic na Blanensku tak v posledních dnech vyrostly v třímetrových rozestupech dřevěné kůly. Mezi nimi jsou natažené fólie, které skákajícím obojživelníkům nedovolí přecházet přes cesty. „Už máme všechny hotové. Včera se nám podařilo dokončit poslední žabovod u křtinských rybníčků. Zábrany v Josefovském údolí i u arboreta u Křtin jsme stavěli minulý týden," vyjmenoval Forgáč.

IMG_4153-budování-žabochodů-Josefov


Zábrany se podél rušných silnic staví už několik let. Dříve pod vedením Miroslava Kovaříka pomáhali s budováním zátarasů hlavně dobrovolníci. Letos seoněpoprvéstaráDům přírody Moravského krasu a jehozaměstnanci.„Zábranyse každý rok staví na stejných místech. Jde o úseky, kde se v rozmnožovacím období snaží přes silnici přejít několik tisíc žab," vysvětlil Kovařík ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
Fóliové zábrany mají za úkol dovést žáby k nejbližšímu propustku pod silnicí, kudy se potom bezpečně dostanou na druhou stranu. „Díky žabovodům tak můžeme žáby navádět tři sta až čtyři sta metrů. V některých místech ale propustky nejsou, proto musíme každé ráno a večer chodit uvízlé obojživelníky přenášet na protější břeh," vysvětlil Forgáč. Zaměstnancům Domu přírody tak i letos pomáhá několik dobrovolníků.„Dělámto proto, že chci dát žábám šanci na život," přiblížil svoji motivaci jeden z nich Petr Klimeš.
Zábrany budou kolem silnic postavené zhruba měsíc. „Necháme je tam, dokud budou žabky přecházet. Potom je odstraníme. Napodzim,kdyse budou obojživelníci vracet do lesa na zazimování, už nebudou potřeba," dodal Forgáč.