Nahoru

Tymián obecný

Thymus vulgaris

     Název této bylinky je odvozen od řeckého slova „thymos“ – tj. odvaha, síla. Již staří Římané používali tymián ke koupelím vojáků večer před bitvou. Ve středověku ženy dávaly rytířům jdoucím do boje dary s větvičkami tymiánu, aby jim dodaly odvahu.

     Tymián má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům a nadýmání a zlepšuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Mírní kašel a pomáhá při bronchitidách, astmatu a černém kašli. Napomáhá obnovit normální střevní flóru, proto je prospěšný při braní antibiotik a při kandidóze. Je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Má močopudné účinky, působí tedy při zadržování vody v těle, infekcích močových cest, revmatismu a dně. Tymiánový olej se zevně používá jako mazání při artritidě, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda, kloktadlo a k oplachování aftů.  

     Tato aromatická bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se hodí rovněž na pečenou, grilovanou či dušenou rybu.  Tymián se neztratí ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách a polévkách, ale také v paštikách a marinádách.