Nahoru

Meduňka lékařská

Mellisa officinalis

     Meduňka pochází z východního Středomoří a oblasti Malé Asie. V 17. století se hojně užívala naložená v lihu pod názvem karmelitské kapky.

     V malých dávkách uklidňuje bylinka trávicí trakt, zvyšuje sekreci žluči, zabraňuje tvorbě plynů, zpomaluje tep a snižuje krevní tlak. Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje a uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nať se používá v lidovém léčitelství jako hypnotikum a sedativum. Nově byly prokázány i protivirové účinky, zvláště u oparů.

     V kuchyni používáme tuto bylinku k aromatizování masitých pokrmů, do salátů, ke zdobení dezertů, koktejlů nebo zmrzlinových pohárů. Čerstvou meduňku můžeme přidávat do vody a volně ji pít. Osvěžující je hlavně v letních měsících. Nebo z ní lze připravit také šťávu.