Nahoru

Levandule smilovitá

Lavandula stoechas

     Název levandule je odvozeno od latinského slova „lavare“ – tj. koupat se. To napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely. Levandule pochází ze Středomoří, u nás volně neroste.

     Levandule má velké využití v kosmetice, aromaterapii a nezanedbatelně i v kuchyni. Již od dávných dob byla užívána na podporu trávení, spaní, k uklidnění při úzkostech a depresích. Pro svou schopnost zlepšit náladu byla levandule považována za antidepresivum. Levandulový olej hojí popáleniny a zklidňuje pokožku po opalování. Květy obsahují blahodárné silice, které zklidňují nervový systém, působí příznivě na psychiku člověka a mají protizánětlivé účinky

     Levandule je součástí Provensálského koření, květy se používají do marmelád, dezertů nebo se kandují. Plátěný pytlíček se sušenými květy levandule dobře poslouží ve skříni jako odpuzovač molů.