Nahoru

Dobromysl obecná

Origanum vulgare

     Název oregano pochází ze španělštiny, odvozením z něho vznikl název latinský. Ani jeden nám ovšem o této bylince nic bližšího neříká. České pojmenování dobromysl je už konkrétnější. Jídla kořeněná dobromyslí přináší dobrou náladu, rozveselují mysl. Této bylince se připisovala kouzelná moc, která dokázala přičarovat lásku a pokud byla natrhána na svátek sv. Jana, měla po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.

     Dobromysl se používá v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva. Používá se i na obklady a osvěžující koupele.

     Tato bylinka se především používá na pizzu a špagety. Dále se přidává do polévek, omáček, mletých mas, gulášů, rizot či k dochucení salátů. Kromě toho je i součástí provensálského koření.